Voedingspatronen

Mijn lijf voeden in plaats van vullen – en waarom dat het verschil maakt

Ik wil het met jullie hebben over iets waar ik afgelopen jaar veel mee bezig ben geweest: hoe ik mijn lijf voed in plaats van vul. Voeding is iets heel persoonlijks en ik ben absoluut geen voedingsdeskundige. Daar zijn al genoeg accounts voor die uitgebreide maaltijdplannen delen en precies uitleggen wat je wel en niet moet eten. Maar ik geloof echt dat voeding zoveel meer is dan alleen maar calorieën tellen of ‘gezonde’ keuzes maken dat ik natuurlijk wel wil delen welke keuzes ik heb gemaakt!

Voor mij draait het om het vinden van een balans. Het gaat niet alleen om wat je eet, maar ook hoe je eet en hoe je je voelt na een maaltijd. Voeding moet je lichaam voeden – niet alleen vullen. Dit bedacht ik overigens niet zelf maar heb ik mogen leren van mijn lieftallige partner. Ik leef overigens niet volgens KETO, hier schreef ik eerder een blog over.

Wat wordt daarmee bedoeld? Het is heel simpel: in plaats van snel even iets naar binnen te schuiven omdat ik honger heb (of omdat het tijd is voor de lunch), probeer ik bewust te kiezen voor wat mijn lijf écht nodig heeft. Ik let erop dat ik niet alleen mijn maag vul, maar dat ik mijn lijf de juiste brandstof geef zodat ik me energieker, gelukkiger en sterker voel. Denk daarbij dus aan veel eiwitten, juiste vetten, koolhydraten en jawel ik eet ook gewoon (beperkt) suikers. Maar ik zorg wel dat dit in balans blijft zodat ik geen inkakkers of cravings krijg.

Ik wil even duidelijk maken dat dit geen ‘What I Eat in a Day’ is – daar ben ik absoluut geen fan van, omdat ik geloof dat iedereen anders is en voeding een persoonlijk verhaal is. Er zijn genoeg blogs en Instagram-accounts voor maaltijdinspiratie. Dit gaat meer over mijn benadering van voeding en de keuzes die ik maak.

In het begin registreerde ik al mijn voeding om inzicht te krijgen van wat ik at, de verhoudingen waren en om portie controle te krijgen. Meer hierover lees je hier. Ik hield altijd een kcal tekort van ongeveer 500kcal aan en later 300 a 400kcal. Ook dit is iets wat voor iedereen persoonlijk is! 

Voorbeelden van maaltijden die ik eet:

Hier geef ik je wat ideeën en voorbeelden van wat ik op een dag eet. Uiteraard varieer ik wel, maar dit is een beetje mijn standaard. Ik eet eigenlijk altijd heel simpel omdat ik daarvan hou.

Ontbijt:

  • Havermout of overnight oats met kwark en toppings: Dit is een makkelijk, maar voedzaam ontbijt. Havermout / overnight oats (altijd van 3bears) is voor mij een fijne basis, het houdt me lang verzadigd. Ik voeg magere franse kwark toe en wat toppings zoals: fruit (appel, mandarijn, aardbeien, bessen), proteïnegranola, protein choco balls
  • Proteïnecrackers van bolletje met kaas/ 0% jam of mager vleeswaren. Soms als ik wat minder tijd heb, pak ik gewoon simpel wat vullende crackers. PRIMA ontbijt!
  • Magere franse kwark met smaakpoeder en toppings: Dit heb ik echt maandenlang gegeten en wisselde ik de toppings af. Het is snel, makkelijk, voedzaam en super lekker! Toppings waren hetzelfde als bij harvermout. 


Tussendoortjes:

  • Eieren
  • Fruit (aardbei, appel, mandarijnen, perzik, peer, druiven, sinaasappel etc)
  • Cracker/beschuit met bijv. mager beleg of 20+ smeerkaas, 100% pindakaas, zuivelspread etc.
  • Snoepgroente (wortel, komkommer, broccoli, courgette) met een dippie (hummes, smeerkaas, ajvar, pesto)
  • Fit Piggy of eiwitreep (dit eet ik eigenlijk alleen in het weekend! echt een snack traktatie!)
  • Wat vleeswaren met bijv. augurk
  • Als er nog salade over is salade
  • Protein kwark / pudding


Lunch:

  • Volkoren bol met smeerkaas / kipfilet / gezond / 0% jam / 100% pindakaas
  • Salade naar keuze 
  • Crackers met mager beleg
  • (Groente) wraps met bijv. smeerkaas, komkommer, tomaat, rookvlees en ei.


Avondeten:

Ik eet ALTIJD 250 gram groente naar keuze (rode bieten, broccoli, bloemkool, roerbakmix, wortels, boontjes etc)  en 200 gram vlees (rund of kip) bij het avondeten. Tijdens het avondeten eet ik geen koolhydraten i.v.m. mijn darmziekte. 

Ik dress mijn eten altijd af met een lekker 0% sausje om het op smaak te brengen. Ik kook altijd met olijfoliespray en gebruik gewoon alle soorten kruiden of eens ketjap. 

Snack ik wel eens? Jazeker! ik eet regelmatig een blokje chocolade of neem eens (protein) chips. Wel probeer ik regelmatig een verantwoord alternatief te vinden maar in het weekend geniet ik ook gewoon eens van een ander soort maaltijd of lunch. Ik probeer echt volgens de 80/20 norm te leven. 80% zo voedzaam mogelijk, 20% gewoon genieten van alles. Ik ontzeg mezelf niets want dan wil ik dat juist alleen maar eten. OFWEL: Wil ik een patatje? dan eet ik een patatje! Maar niet meer in de hoeveelheid als voorheen.

Waarom dit werkt voor mij:

Ik kies voor maaltijden die mijn lijf écht voeden, niet die mij een tijdelijk ‘vulgevoel’ geven. Het gaat erom dat ik me na het eten energiek voel, niet zwaar of moe. Natuurlijk, ik heb ook wel eens dagen waarop ik gewoon zin heb in comfortfood, en dat mag. Het gaat om de balans.

De focus ligt op hele, voedzame producten die mijn lichaam kunnen ondersteunen. En omdat ik niet geloof in dieetcultuur, zorg ik ervoor dat ik ook altijd ruimte maak voor de dingen waar ik zin in heb, of dat nu een stukje chocolade is of een chippie.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze kleine inkijk in hoe ik mijn eten bepaal. Vergeet niet: iedereen is uniek en het draait om wat voor jou werkt. Dus ga op zoek naar wat jóu voedt, in plaats van alleen maar vult!Proteïnecrackers

Meer blogs lezen?

meest gestelde vragen
Mijn verhaal
Mylène - VFM

Meest gestelde vragen

Ik behandel de meest gestelde vragen zodat alles mooi onder elkaar staat en jullie alles kunnen terugvinden.

Lees meer »