MIJN SLAAPRITME

Hoe het aanpassen van mijn slaapritme mijn energie veranderde: van 13 uur slaap naar 8 uur per nacht

Als je altijd het gevoel hebt gehad dat je te veel slaap nodig hebt om je energiek te voelen, zou je wel eens kunnen zitten met een slaap-overschot. Ik was jarenlang iemand die regelmatig 12 tot 13 uur per nacht sliep en in de ochtend was ik niet aanspreekbaar, en ondanks dat ik onwijs lang sliep voelde ik mij vaak uitgeput. In het begin dacht ik dat dit te maken had met mijn leefstijl en depressie. Dit was voor mij de normaalste zaak van de wereld geworden, totdat ik besloot om mijn slaapritme aan te passen (op advies van de huisarts) – en het resultaat was verbazingwekkend. Ik heb veel geleerd over slaap, energie en het belang van een gezond ritme. Hier is mijn verhaal over hoe ik van te veel slapen naar precies genoeg slaap ging, en hoe het mijn dagelijkse energie drastisch verbeterde.

Van 13 uur slaap naar 8 uur: hoe ik mijn slaapritme veranderde

Ooit sliep ik soms wel 13 uur per nacht. Dit voelde als de oplossing voor mijn chronische vermoeidheid, maar in werkelijkheid had het totaal geen positief effect op mijn dagelijkse energie. Ik dacht zelfs dat ik de ziekte van Pfeiffer had en ging naar de huisarts voor een test. Na verschillende onderzoeken bleek echter dat ik gewoon te veel sliep, en dat dit geen positief effect had op mijn energieniveau.

Mijn huisarts adviseerde me om mijn slaapduur te beperken tot acht uur per nacht, ik weet nog dat ik schrok en dacht: ZO KORT?! Dit advies voelde in eerste instantie als een enorme uitdaging, want ik was zo gewend aan mijn lange slaapuren en wilde eigenlijk alweer zeggen: Dit werkt niet voor mij. Maar ik besloot het een kans te geven en begon mijn slaapritme stap voor stap aan te passen.

Het begin was moeizaam: van slaperigheid naar energie

De eerste paar nachten, wat zeg ik weken, waren zwaar. Als je gewend bent om 13 uur te slapen, is het bijna ondenkbaar om plotseling na acht uur wakker te worden. Het was moeilijk om op te staan en ik voelde me ontzettend moe als de wekker ging. Maar ik wist dat ik het moest doorzetten, het was immers het advies van mijn huisarts – het doorbreken van een gewoonte kost nou eenmaal tijd. Daarom zette ik de wekker na 8,5 uur slaap in plaats van 13 uur. Zo gaf ik mezelf een half uur om in slaap te vallen.

Bijvoorbeeld, als ik om 21:00 uur in bed lag, zette ik de wekker om 05:30 uur. Het was een grote strijd, maar ik gaf mezelf geen kans om uit te stellen, ik wilde toch zo graag mijn hele leefstijl aanpassen? Dan moest ik ook door deze bittere pil heen. Snoozen was geen optie meer! In het begin moest ik mezelf letterlijk naar beneden slepen en kon ik mezelf niet motiveren om te sporten, maar ik stond wel op. Met een kopje thee staarde ik voor mij uit en dacht ik ‘’waar ben ik mee bezig’…

Het moment van doorbreken: vrolijker wakker en meer energie

Na enkele weken merkte ik al dat ik makkelijker opstond. Mijn ogen voelden lichter, ik was scherper en ik voelde mij gewoon beter. Na 5-6 weken was het gemakkelijker om wakker te worden, en zelfs zonder het gevoel van de zware ‘snooze-modus’. Ik was verbaasd over hoeveel verschil het maakte om gewoon consistent na 8 uur slaap op te staan.

Natuurlijk heeft mijn gezonde voeding en de focus op afvallen ook een positieve invloed hierop gehad, maar ik ben er echt van overtuigd dat het aanpassen van mijn slaapritme het grootste verschil heeft gemaakt. Ik had nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om mijn slaap zo aan te passen en om mij daarna zoveel energieker te voelen.

Geen wekker meer nodig: mijn nieuwe slaapritme in de ochtend

Tegenwoordig heb ik geen wekker meer nodig. Mijn lichaam is nu zo gewend aan dit ritme dat ik vanzelf na acht uur slaap wakker word, hoe laat ik ook ga slapen. Dit is voor mij een enorme verandering, vooral omdat ik vroeger absoluut geen ochtendmens was. Mijn vriend had vaak al een ochtend achter de rug voordat ik uit bed kwam, maar nu spring ik elke ochtend enthousiast mijn bed uit (als eerste!)  – sportkleding aan en klaar om de dag te starten.

Wat ik het meest opmerkelijke vind, is dat ik dit jaar, in november, nog geen last heb gehad van de winterdip waar ik normaal altijd snel last van had zodra de dagen korter werden. Het is een onverwachte bonus die ik nu enorm waardeer. Thanks to my journey!

Conclusie: het belang van een gezond slaapritme

Ik ben zo blij dat ik dit nieuwe slaapritme heb doorgezet. Ik had nooit gedacht dat ik zo energiek zou kunnen zijn, vooral niet als iemand die vroeger allesbehalve een ochtendmens was. Het aanpassen van mijn slaap was voor mij echt een extra puzzelstukje voor meer energie, een beter humeur en (blijkbaar) het vermijden van de winterdip.

Voor iedereen die zich vermoeid voelt, denk eens na over je slaapgewoonten en raadpleeg een arts bij twijfel. Te veel slapen kan zelfs averechts werken, en misschien is het tijd om je slaapritme aan te passen. Begin met kleine stappen, zet je wekker iets vroeger, en geef jezelf de tijd om aan deze verandering te wennen. Je zult zien hoeveel verschil het kan maken – het duurt misschien even, maar het is de moeite waard!

Vond je dit een vermoeiend verhaal? Lees dan hier hoe je in actie komt!

Ik paste mijn slaapritme aan

Meer blogs lezen?

meest gestelde vragen
Mijn verhaal
Mylène - VFM

Meest gestelde vragen

Ik behandel de meest gestelde vragen zodat alles mooi onder elkaar staat en jullie alles kunnen terugvinden.

Lees meer »